SARMALAR & DOLMALAR


KIYMALI KARALAHANA SARMASI

KIYMALI  KARALAHANA SARMASI


Tam bir kara deniz yemeği olan karalahana sarmasını eminimki  ister karedenizli olsun iste olmasın  çoğu türk ailesi seviyordur . ben Trabzonlu eşimde Rizeli olduğu için  bizi evimizin vaz geçilmez bir numaralı yemeğidir , gerçi kar görmemiş lahana lezzetsiz olur ama olsun dayanmayıp biz yazında sık sık yiyoruz  . her ne kadar ikimizde değişik  mutfaklarda yemekler yemeği denmeyi çok sevsekde evimizde karadeniz yemekleri eksik olmuyor ,  pazar kahvaltılarında mis gibi tereyağı kokan muhlama ,turşu kavurması , karalahana sarması, hamsi kuşu,mısır unun bulanmış nar gibi çıtır çıtır kızarmış hamsi ve tepsinin altında incecik dilimlenmiş patatesi ile  hamsi buğlama  tek  anlaşamadığımız nokta karalana haşlaması  rize'nin karalahana haşlaması iç yağla yapıldığı için bana çok ağır geliyor , ama o bayıla bayılıla yiyor en kısa zamanda yapıp onunda tarifini vericeğim bu arada sütlacı  hamsili ekmeği mısır ekmeğini   daha şuan  aklıma gelmeyen yemek'leride unutmayalım  , tek yapmayı denemediğim yemek hamsili pilav  onuda en kısa zamanda denemeyi planlıyorum  gel gelelim asıl konumuz karalahana sarmasını her zaman güveçte yaptığım sarmayı o gün nedendir bilimez tencerede yaptım gene azıcık övüneyim :D  çok lezzetli oldu işin püf noktası arkadaşlar sosta  tadını veren o sos  bana eşimin halası bu şekilde yapmamı tavsiye eti  o günden beri  sossuz yapmıyorum  tadını buradan tarif edemem  yalnızca denemenizi tavsiye ederim   şimdiden afiyet bal şeker olsun 

 MALZEMELER

2 BAĞ KARALAHANA 

500 GR TEK ÇEKİLMİŞ ORTA YAĞLI KIYMA 
3 ADET SOĞAN
4 DİŞ SARMISAK 
SALÇA 

PULBİBER /TUZ /SIVI YAĞ

TAZE NANE 

MAYDANOZ



İÇİNİ GÜZELCE HAZIRLAYALIM 2 ADET SOĞAN ÇOK KÜÇÜK DOĞRANMIŞ 

KIYMA 
1 YK KAŞIĞI SALÇA 
MAYDONOZ /NANE PULBİBER /TUZ /PİRİNCİ BİRLEŞTİRİN






BEN HAŞLAMADA ÖNCE KARA LAHANALARI SARILACAK SEKİLDE KESİYORUM SAPLARINI ATMAYIN YEMEK PİŞERKEN SAPLARINA DAĞILMASIN DİYE KAPADIĞIMIZ TABAĞIN ÜZERİNE  KOYUYORUZ DAHA YOĞUN LAHANA LEZZETİ OLUYOR 
LAHANALARI TUZLU SUDA 1/2 DK HAŞLAYIN FAZLA DEĞİL LEZZETİ KAÇMASIN 



 GÖRÜLDÜĞÜ ÜZERE SARMAYA BAŞLAYABİLİRİZ :D
BİZİM EVİMİZDE ÇOK KÜÇÜK KARALAHANA SARMASI SEVilMEDİĞİ İÇİN ORTA BÜYÜKLÜKTE YAPTIM DAHADA KÜÇÜK SARABİLİRSİNİZ
KISIK ATEŞTE YANLIZCA AZ TUZ VE SU İLE 30 DK PİŞİRİN KALANI TUZUN SOSA KONULACAK

 BİR YANDAN DA PİYAZLIK DOĞRANMIŞ SOĞAN KÜÇÜK DOĞRANMIŞ SARMISAKLARI YARIM ÇAY BARDAĞINDAN BİRAZ FAZLA SIVI YAĞ İLE KAVURUN DAHA SONRA SALÇA ( salça biber salçası olursa dahada lezzetli olur o gün benim elimde yoktu )TUZ VE PUL BİBERİNİ İLAVE EDİN SOSUMUZ TAMAM
 BU SOSU PİŞMİŞ OLAN KARA LAHANALARIN ÜZERİNE YAYIN VE 10 DK KADAR KISIK ATEŞTE SOSLA PİŞİRİN SARMALARLA SOS ÖZLEŞMESİ İÇİN


BEN YANINA ARPA ŞEHRİYESİ PİLAVI VE CACIK YAPTIM GERİSİ SİZE KALMIŞ SOFRALARIMIZA  GÜZEL ALLAH'IM HALİL İBRAHİM BEREKETİ VERSİN . AFİYET BAL ŞEKER OLSUN 



KIYMALI  BEYAZ LAHANA SARMASI 

 Havaların biraz serinlemesiyle birlikte  pazarda marketlerde  beyaz lahana yerini aldı bende bu çok sevdiğim sebzenin sarması yapmadan duramazdım sarması kapuskası ,salatası ,turşusu vazgeçemiyeceğim lezzetler ... benim aldığım lahana bayağı büyükçe olduğu için bu üç yemeğe fazlasıyla yeterde artar... tabiki önceliğimiz sarmadan yana olduğu için bende onla başladım .. bu na en çok eşim sevindi resimleride kendisi çekti, asıl niyetini dolmaları yemek olsada  genede sağolsun gelelim sarmamızın tarifine eminim hepiniz biliyorsun ve daha güzellerini yapıyorsunuzdur ama buda benim  yaptığım bu akşamki sarmamızın tarifi ...


  malzemeler 
  
ölçüyü kendinize göre ayarlayın çünkü lahana  boyutuna  göre değişiyor verdiğim ölçü orta boy bir tencere içindir 

3 adet çok küçük doğranmış soğan 
2 tatlı kaşığı nane 
1 çay kaşığı  karabiber 
1 talı kaşığı pul biber 
içi için 1 yemek kaşığı biber salçası
içi için 1 yemek kaşığı domates salçası
400 gr dana tek çekim kıyma 
1 çay bardağı pirinç ( lütfen kırık pirinç kullanmayın )
dış sos 1 yemek kaşığı domates salçası 
yarım çay bardağı sıvı yağ 
tuz arzuya göre 

yapılışı 

  klasik hepimizin yaptığı gibi dolma içimizi hazırlayalım ben çiğ haldeyken lahanayı sarmalık şekilde lahanayı kesiyorum daha kolay haşlanıp sarılıyor kestikten sonra tuzlu suda biraz  haşlayalım ben az haşlıyorum lezzeti kaçmasın diye  lahanamızın sarma işi bitince  tuzunu ve suyunu ekleyip kısık ateşte pişirelim piştikten sonra bir tarafta dışı için ayırdığımız salçayı sıvı yağı  bir güzel kavuralım  ben tereyağını tercih etmedim daha hafif oluyor diye  sarmamızın üzerine bu sosu ekleyelim bu şekildede 5 dk kadar pişirdikten sonra servise hazır... şuan  sarmanın tarifini yazıyorum ama  bizdeki tencere boşalmış durumda :D artık yarına  ne yapayim onu düşünüyorum 

    BU GÜNÜMÜZ  İÇİN RABBIMA  HAMD OLSUN  ŞİMDİDEN SİZE AFİYET BAL ŞEKER OLSUN 



Hiç yorum yok: