24 Eylül 2012 Pazartesi

HAVUÇ TATLISI ZENCEFİLLİ ( yalancı cezerye )


Adındanda açık bir şeklide anlaşıldığı gibi  zencefilli havuç tatlısı yaptım dün gece ,tatlı iyice donsun diyede   1 gece bekledim şimdi diyeceksiniz bu baya  cezerye tarifi  niye zencefilli havuç tatlısı dedin diye hepinizin bildiği gibi cezerye orjinalinde  baya sert  bir tatlı ben tatlımı biraz daha yumuşak kıvamda yaptım ona cezerye demek olmazdı cezeryede saygısızlık etmeyelim tam kıvamı irmik tatlısı ile aynı  umarım sizde beyenirsiz bizim gibi afiyetle yersiniz bence misafir geldiğinde tavuk göğüsü , irmik tatlısı   yerine muhteşem bir alternatif  umarım denersiniz  hayırla kulaklarımı çınlatırsınız ....ölçüleri kendi yaptım tam ölçüde yazdım  siz biraz azaltabilirsiniz çünkü baya bereketli oldu... şekerini kendi koyduğum ölçüde yazdım ben biraz şekerli sevdiğim için  sizde kendi damak tadınıza göre ayarlayın arkadaşlar .....

ZENCEFİLLİ HAVUÇ TATLISI

 ( yalancı cezerye )


MALZEMELER 

1300 kilo gram  havuç 
800 gr toz şeker 
1 çay kaşığı zencefil ( miktarı az gelmesin baya baskın bir tat  fazlası çok acı yapabilir )
1 tatlı kaşığı tarçın ve yeni bahar 
4 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası 
1 büyük su bardağı fındık ( robotta bir kez geçirirdim yarısı bütün kaldı )
150 gr hindistan cevizi 


 havuçları düdüklüde çabuk haşlansınlar diye yıkayıp soyduktan sonra  kalın halkalar halinde doğradım 

 düdüklüye 2 litre su koyup   iyice yumuşayana kadar haşladım  daha sonra rondoda iyice çektim pürüzsüz bir kıvam olması için havucun haşlama suyunu ilave ettim 


 iyice püre haline gelen havuçların kıvamı resimdeki gibi oldu 10 dk kaynamaya bıraktım sık sık karıştırın dibini tutmasın 

 hafif suyunu çekmeye başlayınca şekerini ilave edin  baya bir sulanıyor tatlımız 
  
şekerlede tatlımız özleşince önce baharatlarımızı ilave edelim bir iki taşım kaynayınca 1 çay bardağı su ile açtığımız  mısır nişastamızı ilave edelim rengi aynen böyle oluyor gönül isterdiki kara havuçla yapalım hem mevsimi değil hemde o kadar aramama karşın ne büyük marketlerde ne pazarda kara havuç hiç bulamadım bu güne kadar  şimdi benim güzel annecim arama işini devraldı zira tatlıyı oda çok beğendi  ama kara havuçla daha lezzetli olacağında ikimizde hem fikiriz ....inşallah  kısa zamanda buluruz da onuda yapıp sizlerle  paylaşırım 


 ocağımızın altını kapadıktan sonra  fındığımızı ekleyip hindistan cevizi serptiğimiz   borcamlarımıza  bir parmak kalınlığında dökelim  soğumaya başlayınca kalan hindistan cevizini de üstüne serpip bir gece iyice sıcağı çıktıktan sonra buz dolabında bekletelim 

  ve sonuç  hem lezzetli hemde çok besleyici bir tatlı umarım sizde denersiniz RABBİME çok şükür ki güzel nimetleri yapım sizlerle paylaşabiliyorum  biz çok şükür diyelim size afiyet bal şeker olsun şimdiden 


Hiç yorum yok: