Adındanda açık bir şeklide anlaşıldığı gibi zencefilli havuç tatlısı yaptım dün gece ,tatlı iyice donsun diyede 1 gece bekledim şimdi diyeceksiniz bu baya cezerye tarifi niye zencefilli havuç tatlısı dedin diye hepinizin bildiği gibi cezerye orjinalinde baya sert bir tatlı ben tatlımı biraz daha yumuşak kıvamda yaptım ona cezerye demek olmazdı cezeryede saygısızlık etmeyelim tam kıvamı irmik tatlısı ile aynı umarım sizde beyenirsiz bizim gibi afiyetle yersiniz bence misafir geldiğinde tavuk göğüsü , irmik tatlısı yerine muhteşem bir alternatif umarım denersiniz hayırla kulaklarımı çınlatırsınız ....ölçüleri kendi yaptım tam ölçüde yazdım siz biraz azaltabilirsiniz çünkü baya bereketli oldu... şekerini kendi koyduğum ölçüde yazdım ben biraz şekerli sevdiğim için sizde kendi damak tadınıza göre ayarlayın arkadaşlar .....
ZENCEFİLLİ HAVUÇ TATLISI
( yalancı cezerye )
MALZEMELER
1300 kilo gram havuç
800 gr toz şeker
1 çay kaşığı zencefil ( miktarı az gelmesin baya baskın bir tat fazlası çok acı yapabilir )
1 tatlı kaşığı tarçın ve yeni bahar
4 tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
1 büyük su bardağı fındık ( robotta bir kez geçirirdim yarısı bütün kaldı )
150 gr hindistan cevizi
havuçları düdüklüde çabuk haşlansınlar diye yıkayıp soyduktan sonra kalın halkalar halinde doğradım
düdüklüye 2 litre su koyup iyice yumuşayana kadar haşladım daha sonra rondoda iyice çektim pürüzsüz bir kıvam olması için havucun haşlama suyunu ilave ettim
iyice püre haline gelen havuçların kıvamı resimdeki gibi oldu 10 dk kaynamaya bıraktım sık sık karıştırın dibini tutmasın
hafif suyunu çekmeye başlayınca şekerini ilave edin baya bir sulanıyor tatlımız
şekerlede tatlımız özleşince önce baharatlarımızı ilave edelim bir iki taşım kaynayınca 1 çay bardağı su ile açtığımız mısır nişastamızı ilave edelim rengi aynen böyle oluyor gönül isterdiki kara havuçla yapalım hem mevsimi değil hemde o kadar aramama karşın ne büyük marketlerde ne pazarda kara havuç hiç bulamadım bu güne kadar şimdi benim güzel annecim arama işini devraldı zira tatlıyı oda çok beğendi ama kara havuçla daha lezzetli olacağında ikimizde hem fikiriz ....inşallah kısa zamanda buluruz da onuda yapıp sizlerle paylaşırım
ocağımızın altını kapadıktan sonra fındığımızı ekleyip hindistan cevizi serptiğimiz borcamlarımıza bir parmak kalınlığında dökelim soğumaya başlayınca kalan hindistan cevizini de üstüne serpip bir gece iyice sıcağı çıktıktan sonra buz dolabında bekletelim
ve sonuç hem lezzetli hemde çok besleyici bir tatlı umarım sizde denersiniz RABBİME çok şükür ki güzel nimetleri yapım sizlerle paylaşabiliyorum biz çok şükür diyelim size afiyet bal şeker olsun şimdiden
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder